Αλέξανδρος Μπότσης- Ψυχίατρος ---- Κατάθλιψη, άγχος, πρόληψη αυτοκτονιών, ψυχώσεις, νευρώσεις, διαταραχές προσωπικότητας και συμπεριφοράς, γνωσιακή θεραπεία, θεραπεία ζευγους, θεραπείες σεξουαλικών δυσλειτουργιών,  Ψυχοθεραπείες ******  Αλλάζουμε τα δεδομένα !!!!!!!

        Μύθοι και πραγματικότητες

 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

 

ΜΥΘΟΣ: Tα άτομα που επιθυμούν να αυτοκτονήσουν είναι αποφασισμένα να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το κύριο χαρακτηριστικό των αυτοκτονικών ατόμων είναι η αμφιθυμία. Θέλουν να ζήσουν και να πεθάνουν την ίδια στιγμή. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία ζητά άμεσα ή έμμεσα βοήθεια, φανερώνει αυτήν την αμφιθυμία.

 

ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα που μιλούν έμμεσα ή άμεσα για αυτοκτονία εν πρόκειται ποτέ να το κάνουν.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Έχει αποδειχθεί πως τουλάχιστον στο 80% των αυτοκτονιών είχε δοθεί σαφής προειδοποίηση σε άτομα του περιβάλλοντος τους. Απλώς κανείς δεν το αντιλήφθηκε, ή δεν αξιολόγησε σωστά τις προειδοποιήσεις αυτές.

 

ΜΥΘΟΣ: Η ερώτηση και η συζήτηση για αυτοκτονία ενέχει τον κίνδυνο να βάλει την ιδέα της πράξης στο μυαλό του ατόμου(μύθος που συναντάται συχνά στους επαγγελματίες υγείας).

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Όταν η συζήτηση φανερώνει ειλικρινές ενδιαφέρον και ουδεμία διάθεση κριτικής , προσφέρει ανακούφιση και πιθανώς ελπίδα για το μέλλον. Ουδέποτε ωθεί το άτομο στην αυτοκτονία.

 

ΜΥΘΟΣ: Η περίοδος βελτίωσης, υπό αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, που ακολουθεί την απόπειρα αυτοκτονίας δηλώνει ότι ο κίνδυνος για απόπειρα πέρασε.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο μετά την οξεία φάση , όταν ο ασθενής με την βοήθεια των φαρμάκων επανακτά τη χαμένη του ενέργεια και πραγματοποιεί το σχέδιο του.